Surat Al ‘Imran 8-11

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَنِ ٱلرَّحِيمِ ، والحمد لله رب العالمين ، والصلاة والسلام على رسول الله صلى الله عليه وسلموعلى آله وصحبه أجمعين
رَبِّ ٱشْرَحْ لِى صَدْرِى وَيَسِّرْ لِىٓ أَمْرِى وَٱحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِى يَفْقَهُواْ قَوْلِى

8. Doamne! Nu duce în rătăcire inimile noastre, după ce Tu ne-ai călăuzit şi dă-ne nouă îndurarea Ta, căci Tu eşti Cel Darnic [Al-Wahhab]!
Allah Preaînaltul este Cel care îi călăuzește pe oameni,  iar această călăuzire este la voința oamenilor.  Dacă omul se roagă la Allah ﷻ să îl călăuzească,  Allah ﷻ îl va călăuzi. Acest verset este o rugă (dua) prin care omul se roagă la Allah subhanahu wa ta’ala să nu îl ducă în rătăcire după ce l-a călăuzit și îi cere رَحْمَةً‌ۚMila Sa. Acest lucru scoate în evidență faptul că doar Allah Preaînaltul deține Mila pe care, din generozitate, o dăruiește cui voiește El: ...căci Tu eşti Cel Darnic [Al-Wahhab]!إِنَّكَ أَنتَ ٱلْوَهَّابُ – așa cum am explicat și în lecțiile anterioare, dar este bine să reamintim, particula إِنَّ (‘inna) reprezintă în limba arabă un modalizator pentru exprimarea certitudinii, astfel că o vom întâlni foarte des în versetele din Sfântul Coran. Funcția particulei „إِنَّ” este aceea de a întări o afirmație în cadrul propoziției; إِنَّ înseamnă „cu siguranță” și exprimă certitudinea, prin urmare, nu lasă cititorului loc de interpretare sau îndoială asupra afirmației ce îi urmează: Allah ﷻ este Cel Darnic, إِنَّ –  cu siguranță doar El este Cel Dăruitor.
9. Doamne! Tu îi vei aduna pe oameni într-o Zi, în legătură cu care nu este nici o îndoială. Allah [cu adevărat] nu-Şi calcă făgăduinţa!”
Cu siguranță acea Zi va veni și nu există nicio îndoială în legătură cu această afirmație. Această Zi este Ziua de Apoi. 
Allah ﷻ ne transmite prin intermediul acestui verset că nu își va încălca această promisiune. El Preaînaltul a promis că această Zi va sosi la un timp doar de El cunoscut și cu siguranţă acest lucru se va întâmpla. 

10. Acelora care nu cred, nu le vor fi de folos nici averile lor şi nici copiii lor la Allah întru nimic. Aceştia vor fi vreascuri pentru Foc,
Versetul prezintă același subiect relatat în versetul anterior – Ziua de Apoi – și descrie același grup de oameni care au ajuns să nu îi dea crezare lui Allah subhanahu wa ta’ala.
Allah ﷻ le spune acestor oameni că averea și copiii nu le vor fi de niciun folos în fața Lui Preaînaltul; toți cei care au adoptat atitudinea de necredință „vor fi vreascuri pentru foc„. 
Certitudinea mesajului este exprimată prin particula „إِنَّ” de la începutul versetului și nu lasă loc de îndoială asupra relatării ce îi urmează: acelora care nu cred, cu siguranță (إِنَّ) nu le vor fi de folos averile și copiii. 
Reamintim sensul adjectivului kafirكَفَرُ – necredincios – acel om care conștientizează realitatea, adevărul, însă îl refuză și acoperă convingerea cu necredința.
Aceia care nu cred sunt cei care nu cred în Allah ﷻ,  în profetul Muhammed (ﷺ),  în mesajul islamului, în veridicitatea acestei religii și a Coranului cel Sfânt ca fiind Revelație Divină, mesajul acestui verset fiind universal valabil pentru întreaga omenire până în Ziua de Apoi. 
De cele mai multe ori aceste persoane se agață de alte principii atunci când se gândesc la Ziua Judecății; ei cred că vor avea „scăpare” într-un fel sau altul, dacă într-adevăr această Zi va fi să fie reală, însă tot ceea ce are și va avea o valoare adevărată în fața lui Allah ﷻ este fapta bună împlinită cu credință sinceră de dragul Lui Preaînaltul. Prin urmare,  acest verset redă simplitatea și ușurința cu care oamenii îl pot mulțumi pe Allah subhanahu wa ta’ala. 
Allah ﷻ nu cere oamenilor averea sau copiii lor,  ci doar fapte împlinite conform Tradiției profetului Muhammed (ﷺ). Chiar dacă omului i se cere să dea zakat și (benevol) sadaqa, acestea sunt doar o parte infimă din bunăstarea cu care Allah ﷻ l-a binecuvântat; chiar dacă i se cere omului să folosească o parte din timp împlinind rugăciunea, acest timp este o parte infimă din timpul pe care Allah ﷻ l-a oferit acestuia. Așadar,  comparativ cu câte lucruri l-a binecuvântat Allah ﷻ pe om, aceste cerințe sunt minore, însă doar acestea sunt cele care vor dăinui, restul lucrurilor lumești sunt temporare.
Printre primele persoane care vor intra în Iad în Ziua de Apoi, vor fi atât necredincioșii, așa cum reiese din acest verset, cât și unii dintre așa-zișii credincioși, așa cum reiese dintr-un hadis autentic mai lung relatat de Muslim şi Nasa’i, în care Profetul Muhammed (ﷺ) spune că trei vor fi cei cu care Allah ﷻ va încinge focurile iadului: 
martirul care va spune că a luptat pe calea lui Allah și căruia Allah ﷻ îi va spune: „Minţi. Ai luptat numai ca să fii numit un luptător neînfricat», şi s-a spus. Apoi va porunci împotriva lui. Astfel, el va fi tras de faţă şi aruncat în Iad.”
savantul care i-a învăţat mai departe pe alţii şi a recitat Coranul și va spune că a făcut aceste lucruri de dragul lui Allah subhanahu wa ta’ala și căruia Allah ﷻ îi va răspunde: „Ai minţit, deoarece tu ai dobândit cunoştinţe pentru a fi renumit ca savant şi ai recitat Coranul pentru a ţi se spune Qari (cel care recită Coranul conform regulilor) şi s-a spus ». Apoi va porunci împotriva lui. Astfel, el va fi tras de faţă şi aruncat în Iad.”
bogatul care va spune: „Nu am lăsat nicio modalitate în care Îţi place să fie cheltuiţi banii fără să îi fi cheltuit de dragul Tău». Allah va spune: „Minţi. Ai făcut acestea să ţi se spună generos (în societate); şi s-a spus. Acum nu meriţi altceva în Viaţa de Apoi decât Iadul.

11. Asemenea neamului lui Faraon şi celor de dinaintea lui, care au tăgăduit semnele Noastre. Dar Allah i-a nimicit pentru păcatele lor şi Allah este aspru în pedeapsă.
Despre aceia care nu au crezut în Allah ﷻ,  însă l-au văzut pe profetul Musa, aleihi salem, precum și alți oameni care au întors spatele adevărului, Allah ﷻ ne spune că  toți vor avea același drum și vor suporta aceleași consecințe. 
Ce înseamnă كَذَّبُواْ بِايَتِنَا – ei au mințit despre versetele Noastre? Înseamnă că au mințit în numele lui Allah ﷻ doar despre Coran sau despre profetul Muhammed (ﷺ)? Nu, ei au mințit, au tăgăduit, nu au recunoscut, au întors spatele adevărului lui Allah ﷻ și tuturor Profeților, fiindcă versetul amintește atât despre cei de dinaintea neamului lui Faraon, cât și despre cei ce au urmat după aceștia, fiind valabil și pentru cei din zilele noastre.
Acești oameni au desconsiderat mesajele lui Allah ﷻ și au dezonorat această credință, dar Allah ﷻ i-a nimicit pentru păcatele lor. În acest verset Allah ﷻ face referire la popoarele pe care le-a distrus, trimițând asupra lor diferite pedepse, de exemplu poporul lui Salih, Noe, Lot (a.s).
Allah ﷻ nu ia niciodată decizii superficiale. El Preaînaltul  este pe deplin conștient de acțiunile, faptele și intențiile slujitorilor Săi, le evaluează corect și știe cine merită răsplata Lui sau cine ar trebui să suporte nemulțumirea și pedeapsa Lui. 
Oare și poporul profetului Muhammed (ﷺ) va fi pândit de o pedeapsă asemănătoare?
Profetul Muhammed (ﷺ) s-a rugat și i-a cerut lui Allah ﷻ să  nu supună această comunitate unor încercări sau pedepse nimicitoare asemănătoare celor l-a care a supus popoarele din trecut, rugă la care Allah subhanahu wa ta’ala a răspuns și a permis șansa căinței pentru a putea merge mai departe, însă nu fără următoarea avertizare: şi Allah este aspru în pedeapsă.
Allah ﷻ păsuiește oamenii,  însă nu uită. Allah ﷻ  dă necredinciosului sănătate,  prosperitate și multe alte binecuvântări  De ce? La prima vedere înclinăm să credem ca Allah ﷻ face o nedreptate celor credincioși care, deși se străduiesc pe calea Lui, se roagă, împlinesc fapte bune și trăiesc cu frică de Allah ﷻ, au parte de necazuri sau sărăcie. Însă acesta este modul prin care Allah ﷻ îi încearcă pe credincioși și le testează răbdarea pentru a vedea dacă sunt mulțumiți cu ceea ce au primit. Credinciosul trebuie să privească  binecuvântările necredinciosului ca pe o șansă oferită de Allah ﷻ prin care își poate arăta recunoștința și reveni pe drumul drept; dacă va rămâne nerecunoscător până la sfârșitul vieții, acesta va da socoteală pentru toate binecuvântările primite de la Allah Preaînaltul. 

„Lecția de vineri” – Să medităm la sensul versetelor din Sfântul Coran, cu profesor Demirel Gemaledin 
Transcript din lecția online

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: